Arto Satonen on tullut julkisuudessa tunnetuksi Kokoomuksen kansanedustajana ja Suomen tämänhetkisenä työministerinä. Koska nykyinen hallitus on tällä hetkellä tekemässä suuria muutoksia kansalaisten sosiaaliturvaan, Satosen nimi on noussut esille aiempaa useammin päivänpolitiikassa. Satonen ei kuitenkaan ole tämän hetken tunnetuimpia poliitikkoja eikä hän ole säväyttänyt julkisuudessa vahvoilla mielipiteillä. Äskettäin Satonen kuitenkin nousi otsikoihin, sillä hänen sanojensa mukaan Suomi tarvitsisi hoitohenkilökuntaa ulkomailta, vaikka ulkomaisia hoitajia on kritisoitu kielitaidon puutteesta ja monet ovat sitä mieltä, että palkatun hoitohenkilökunnan tulisi olla ensisijaisesti suomalaista. Hiljattain Satonen toteutti matkan Filippiineille sekä Vietnamiin rekrytoidakseen ulkomaisia hoitajia Suomeen. Vaikka Satonen on pysytellyt pois julkisuuden valokeilasta, monia saattaa silti kiinnostaa, miten entisestä hampurilaisyrittäjästä on tullut kuudennen kauden kansanedustaja ja Suomen työministeri ja millaiset hänen tienestinsä nykyään ovat. Tässä artikkelissa käsittelemmekin sitä, mikä on Arto Satonen omaisuus suuruus.
KUKA ON ARTO SATONEN?
Arto Olavi Satonen (synt. 20. lokakuuta 1966) on sastamalalainen kuudennen kauden kansanedustaja Kokoomuksen riveistä. Hän on myös Suomen tämänhetkinen työministeri. Satonen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien eli yli 20 vuotta. Ennen poliittista uraansa eduskunnassa Satonen työskenteli Sastamalan kunnanvaltuutettuna kuuden vuoden ajan ja hän on edelleen kunnanvaltuuston jäsen eli ura kunnanvaltuustossa on kestänyt lähes 30 vuotta. Työministeriksi Satonen nousi 23. kesäkuuta 2023. Ministerinä antamiensa poliittisten kannanottojen lisäksi Satonen ei esiinny paljonkaan julkisuudessa eikä esimerkiksi hänen yksityiselämästään tiedetä paljoakaan. Se kuitenkin tiedetään, että Satonen on perheetön. Satonen on sanojensa mukaan ylpeä vammalalainen, sillä hän on syntynyt ja asunut siellä koko ikänsä. Satosen syntyessä Vammala oli vielä oma kuntansa, mutta vuonna 2009 se liitettiin osaksi Sastamalaa. Satonen on joskus todennut, että aikoo elää Sastamalassa koko elämänsä.
ARTO SATOSEN URA ENNEN NOUSUA POLIITIKOKSI
Satonen valmistui Vammalan lukiosta vuonna 1985. Tämän jälkeen hänestä tuli grilliyrittäjä ja hän alkoi pitää perustamaansa hampurilaiskioskiaan Vammalassa yhdessä serkkunsa kanssa. Tässä sivussa Satonen opiskeli ylioppilasmerkonomiksi Satakunnan kauppaoppilaitoksessa, mistä hän valmistui vuonna 1989. Kun Satosen serkku sairastui, he jättivät grillibisneksensä ja Satonen lähti opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa Lapin yliopistoon. Hän valmistui vuonna 1997 yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja haki jo tällöin politiikkaan mukaan. Vaikuttaa siis siltä, että Satonen oli alusta asti halukas hakeutumaan ammattipoliitikon uralle. Häntä ei kuitenkaan valittu eduskuntaan vielä tässä vaiheessa, joten hän alkoi opettaa ammattikorkeakouluissa kansantaloustiedettä ja toimi opetustehtävissä seuraavan viiden vuoden ajan. Satonen on toiminut lyhyen aikaa myös urheilutoimittajana vuosina 1990-1991, mikä on kenties todistus hänen suuresta kiinnostuksestaan penkkiurheiluun. Penkkiurheilun ja työnsä lisäksi Satonen suhtautuu intohimolla shakinpeluuseen ja on saavuttanut shakkimestarin arvonimen Suomessa jo 1990-luvulla, ensimmäisenä kansanedustajana. Kansanedustajaksi Satonen valittiin vuonna 2003. Tätä ennen hän myös toimi vierailevana luennoitsijana muutamassa ulkomaisessa yliopistossa. Satosta on kuvailtu politiikassa asialleen omistautuneeksi henkilöksi.
KUINKA SUURI ON ARTO SATOSEN OMAISUUS?
Satosta on tituleerattu eduskunnan rikkaimmaksi ministeriksi eikä kenties suotta. Koska Satonen on valtion virkamies, hän joutuu ilmoittamaan sidonnaisuutensa eli omistamansa asunnot ja muut kohteet Eduskunnan nettisivuilla. Lisäksi Satosen nimi löytyy Helsingin Sanomien verokoneesta jokaiselta vuodelta vuoden 2012 jälkeen. Korkeimmat tulot hänellä on ollut vuonna 2020, jolloin hänen vuositulonsa olivat yhteensä 360 000 euroa. Tämä oli sen vuoden euron kurssilla niin paljon rahaa, että Satonen tienasi jopa neljätoistakertaisesti sen, mitä tavallinen keskivertosuomalainen tienaa vuodessa. Lisäksi oli Suomen 5000 rikkaimman joukossa. Tämä summa koostui pääomatulosta, jota hän tienasi 250 000 euroa ja ansiotulosta, jota hän tienasi 100 000 euroa. Hänen ansiotulonsa ovat kaikkina vuosina olleet joko hieman alle tai yli 100 000 euron, mutta pääomatulojen määrässä on suurempaa vaihtelua. Eduskunnan nettisivujen mukaan Satosella on lukuisia sijoitusasuntoja ja hän omistaa myös metsää. Hän ei kuitenkaan halua kehuskella rahalla, vaan on raha-asioistaan vaitonainen. Hän on aiemmin kertonut, että osa tästä varakkuudesta periytyy jo vanhemmilta. Satosen vanhemmat olivat kauppiaita Sastamalassa. Lisäksi hän omistaa sisarensa kanssa sijoitusyhtiö Stalematen.
Tässä on kattava lista siitä, millaista omaisuutta Satoselta löytyy:
- seitsemän sijoitusasuntoa Sastamalassa
- neljä sijoitusasuntoa Helsingissä
- kaksi sijoitusasuntoa Tampereella
- yksi sijoitusasunto Rovaniemellä
- yksi sijoitusasunto Kuopiossa
- kaksi sijoitusasuntoa Espanjan Puerto de la Cruzissa
- metsäomistus Kokemäellä
- metsäomistus Sastamalassa
- metsäomistus Sulkavalla
- liiketila Sastamalassa